نقش رباتیک در پزشکی
نقش رباتیک در پزشکی
همان طور که میدانید برای افراد سوال می باشد که رباتیک در پزشکی نقشی دار یا خیر؟ از ده سال پیش که برای نخستین بار از رباتها برای انجام اعمال جراحی استفاده شد رباتهای جراح از داستانهای علمی و تخیلی گام به دنیای واقعیتها گذاشتند.
در اعمال جراحی رباتیک که ربات جراح به طور مستقل انجام یک عمل جراحی را به عهده میگیرد،
پزشک متخصص جراح از طریق رایانه، کنترل عمل جراحی را در دست میگیرد و این در حالی است که بازوهای جراح رباتیک به طور مستقل مسوولیت انجام عمل جراحی را روی فرد بیمار به عهده خواهد داشت.به این ترتیب از طریق جراحی رباتیک، جراح قادر خواهد بود از راه دور و تنها با استفاده از برقراری ارتباطات با پهنای باند بالا،
بیمار را که در گوشه دیگری از دنیاست تحت عمل جراحی قرار دهد. جراحی رباتیک امکانات بیشتری را در اختیار بیماران و جراحان قرار میدهد. در جراحیهای رباتیک بریدگیهای لازم روی بدن بیمار برای انجام عمل جراحی با دقت بیشتری ایجاد خواهد شد. به عبارت دیگر حرکت بازوهای رباتیک به گونهای است
که هیچ گونه لرزشی در آن وجود نداشته و بنابراین برشها در محل دقیق خود ایجاد خواهند شد. این در حالی است که هنگامی که جراحی توسط پـزشـک انجام میشود، لرزش دست جراح هنگام ایجاد برش در محل انجام عمل جراحی محدودیتهایی را برای پزشک معالج همراه خواهد داشت.
علاوه بر این از آنجا که جراحان رباتیک قادر خواهند بود در اعماق بدن انسان نفوذ کنند بنابراین تنها با ایجاد یک برش کوچک میتوان جراحی را به دقت روی فرد بیمار انجام داده و نیاز به ایجاد برشهای بزرگ نخواهد بود. در چنین شرایطی بهبودی بیمار پس از انجام عمل جراحی سریعتر خواهد بود.
کنسول در نظر گرفته شده به عنوان محل استقرار پزشک معالج به پزشک امکان میدهد که بتواند مراحل انجام عمل جراحی را از این طریق تحت کنترل خود بگیرد. این کنسول یک دنیای مجازی از شرایط انجام عمل جراحی برای پزشک فراهم میکند تا به این ترتیب پزشک با بزرگنمایی ۲۰ برابر عضوی از بدن بیمار را که تحت عمل جراحی قرار گرفته زیر نظر قرار دهد.
ربات جراح اطلاعاتی نظیر انعطافپذیری، فشار و مقاومت بافت در محل جراحی را به کنسول رایانهای ارسال میکند و پزشک براساس این اطلاعات چگونگی حرکت این بازوی رباتیک را تعیین میکند. ربات جراح نیز از دستورات پزشک که از طریق این کنسول رایانهای ارسال میشود، پیروی میکند.
دستها یا به عبارتی بازوهای این ربات از آزادی عملکرد قابل توجهی برخوردار بوده و قادر است ابزارهای جراحی را که در انجام عمل جراحی از آن ها استفاده میشود در دست نگه داشته و جا به جا کند. این بازوهای رباتیک قادرند عمل جراحی را با کارایی بیشتری انجام دهند.
این نوع جراحی در واقع استفاده از ابزاری است که با بهره گیری از بازوهای رباتیک می تواند حرکت دست جراح را بسیار دقیق به درون بدن بیمار منتقل کند و تصاویر هنگام عمل را به صورت واضح و شفاف در اختیار جراح قرار دهد. جراحی رباتیک حتی از راه دور هم قابل اجراست.
مزایای جراحی رباتیک کـاهـش دوران طـولانـی نقـاهـت پـس از عمـل جـراحی، کاهش دردهای بعد از جراحی، کاهش زمان لازم برای بستری بیمار در بیمارستان عدم نیاز به شکستن استخوان جناغ و باز کردن قفسه سینه، بهبود یافتن سریع زخمهای مربوط به شکافهای کوچک ایجاد شده در دسترس بودن جراحان خبره با قابلیتهای منحصر به فرد در مکانهای بیشتر دقت بیشتر و کاهش زمان عمل خصوصا در جراحی سرطان مثانه استفاده از ربات ها هنگام جراحی موجب افزایش دقت جراح حین عمل می شود.
ربات ها قادرند بدون لرزش و با دقت بالا برش های مورد نظر جراح را ایجاد کنند، از جهتی دیگر استفاده از این ربات ها موجب صرفه جویی در وقت می شود.
از مزایای این روش برای بیمار می توان به کاهش دردهای بعد از عمل، اسکار کمتر، خونریزی کمتر و خطر کمتر عفونت و همچنین کوتاهی دوره بستری در بیمارستان و تسریع دوره بهبودی و بازگشت سریعتر به فعالیت روزمره اشاره کرد.
گردآوری توسط: تحقیقستان