حسابداری

تاریخچه حسابداری

تاریخچه حسابداری

تاریخچه حسابداری شاید به زمان انسان‌های اولیه بازگردد. زندگی همه ما با یک سری حساب‌وکتاب‌های بی‌پایان گره خورده است؛ حقوق و دستمزد آخر هرماه، قسط خانه، ماشین، وام ازدواج و ده‌ها موضوع دیگر.

در بعضی مواقع یک دودوتا چهارتای ساده جوابگوی حساب‌های ما است ولی در سایر موضوعات نیاز به حداقل یک دانش پایه برای مدیریت بهتر حساب‌هایمان احساس می‌شود.

امروزه با ظهور تکنولوژی همین حساب‌وکتاب‌های خودمانی هم راحت‌تر از قبل شده است. ماشین حساب‌های همراه تلفن‌های هوشمند و نرم‌افزارهای رایج حسابداری، واژه حسابداری را از آن غول ترسناک پر از اعداد دور کرده و سادگی و پایداری حساب‌ها را به کسب‌وکارها و افراد هدیه داده است.

تاریخچه حسابداری نوین چیست؟ 

خیلی دور از ذهن نیست که وقتی به تاریخچه حسابداری می‌اندیشیم ذهنمان به هزاران سال قبل برگردد، اما این سوال همیشه مطرح است که حسابداری نوین به شیوه کنونی از چه زمانی و توسط چه کسی ابداع شده است؟

تاریخچه حسابداری نوین از چه زمانی است؟ و توسط چه کسی ابداع شد؟

در سال ۱۴۹۴، کتاب summa در ایتالیا منتشر شد. نویسنده چهل و نه ساله آن ” لوکا پاچیولی” محقق و استاد دانشگاه ریاضیات در شهر خود بود. کتاب او شامل ۲۴ فصل است که یکی از آن‌ فصل‌ها به حسابداری اختصاص یافته است.

در فصل مختص به حسابداری، پاچیولی واژه “سیستم حسابداری دو طرفه ” را برای اولین بار برای حسابداری اقلام تجار ایتالیایی، در آن زمان (دوران رنسانس) استفاده و آن را به عنوان”روش ونیزی” توصیف کرد.

به رغم این واقعیت که پاچیولی روش حسابداری ونیزی را در بیش از ۵۰۰ سال پیش اختراع کرده است، اما همگی او را به عنوان “پدر حسابداری مدرن” می‌شناسند!

پاچیولی اولین فردی در جهان بود که سیستمی کردن حسابداری را با واژگان جدیدی که امروزه رایج است، معرفی کرد. کتاب او اولین منبع حسابداری مدرن تا به کنون است. جزییات فصل حسابداری کتاب او شامل “سیستم حسابداری دوطرفه، استفاده از ترازنامه و بسته شدن حساب‌ها در پایان سال مالی” است. او برای اولین بار واژه ترازنامه و قرار دادن اعتبار در سمت راست و بدهی در سمت چپ یک حساب را در کتاب خود شرح داده است. پاچیولی تعادل در حساب‌ها را در قالب تساوی مبلغ دو طرف اعتبار و بدهی تعریف کرد و ترازنامه را گامی مهم و اساسی در حسابداری نامید.

علاوه بر آن، او دارایی‌ها (موجودی)، بدهی‌ها، حقوق صاحبان سهام، درآمد و حساب‌های مربوط به هزینه‌ها را در ترازنامه جایگذاری کرد و ضرورت نگهداری اسناد مهم را در یک ترازنامه مفید دانست.

بیان این موضوعات توسط پاچیولی در بیش از ۵۰۰ سال پیش هنوز هم مورد توجه و تحسین است. هنوز تاثیرات نوشته‌های پاچیولی در حوزه حسابداری اهمیت فراوان دارد و سرلوحه ایجاد یک روش مدون و جدید در دنیای حسابداری است.

گردآوری توسط: تحقیقستان

این مقاله چقدر براتون مفید بود؟

از ۱ تا ۵ به این مقاله امتیاز بدید

میانگین رتبه 0 / 5. تعداد امتیاز ها: 0

تا حالا امتیازی ثبت نشده است! برای این مقاله امتیاز ثبت کنید.

حسین شریفی

راه موفقیت، همیشه در حال ساخت است؛ موفقیت پیش رفتن است، نه به نقطه پایان رسیدن . ما در تحقیقستان تلاش میکنیم تا بهترین ها را برای شما به ارمغان آوریم.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا