چگونگی درس خواندن در ماه رمضان
چگونگی درس خواندن در ماه رمضان
زمان امتحانات و کنکور بسیاری از دانش آموزان در ماه مبارک رمضان قرار گرفته است در این شرایط به دلیل گرسنگی و تشنگی و خستگی ناشی از آن, کمی از کیفیت مطالعه و یادگیری دانش آموزان و دانشجویان کاسته می شود.
اما توجه به این نکته ضروری است که همه رقبای ما در همین شرایط هستند پس جای نگرانی نیست با کمی انعطاف و برنامه ریزی درست می توانید در امتحانات و آزمون هایتان موفق شوید
یکی از نقاط مثبت ماه رمضان استفاده از ساعات اولیه روز است. همینطور که مقالات بسیاری به این موضوع اشاره دارند، ساعات مطالعاتی صبح یکی از بهترین و پربازده ترین ساعات مطالعاتی محسوب می شود. و ما توی اکثر کنکوری ها این زمان درخشان را نداریم و ماه رمضان یک فرصت طلایی برای کنکوری هاست تا این ساعات درخشان رو داشته باشند و سعی کنند حتی بعد از ماه رمضان هم آن را ادامه دهند.
نقطه مثبت دیگر ماه رمضان گرسنگی طولانی مدته! بی شک این یکی از بهترین نقاط قوت ماه رمضان است. ما در طول روزهای عادی حداقل سه وعده غذایی داریم. و این بدین معنی است که ما روزانه ۳ بار گرسنه می شویم و ۳ بار سیر.
و اگر بخوایم دقیق تر به این موضوع نگاه کنیم، ما زمان نزدیک به وعده های غذایی روزانه را بدلیل گرسنگی و زمان بعد از غذا خوردن را بدلیل پر بودن معده از مواد غذایی از دست می دهیم یعنی روزانه غیر از خواب حدود ۴ الی ۵ ساعت را بدلیل پروسه غذاخوردن ازدست می دهیم.
اما در ماه رمضان دو وعده غذا داریم و اگر بصورتی که در این مقاله ذکر شده برنامه ریزی کنیم می تونیم این ۴_۵ ساعت پرتی را به ۲ ساعت کاهش بدهیم.
از طرفی چون بدن بصورت طولانی مدت گرسنگی را تجربه می کند حساسیتش نسبت به گرسنگی کاهش پیدا میکند و می تواانیم از خالی بودن معده (=جریان خون بیشتر در مغز) به نحو احسن در راستای یک مطالعه مفید و سودمند استفاده کنیم.
اما نقطه ضعف ماه رمضان، ضعف و بی حالی نزدیک افطار است و همچنین عوض شدن سبک زندگی. خیلی از کنکوری ها شب های ماه رمضان بیدارند و روزها خواب. که این تغییر در ساعت بیولوژیک بدن برای یک کنکوری بسیار خطرناک می باشد و برگرداندن این تغییر به حالت اولیه کار بسیار دشواری است و ادامه دادن به این کارِ اشتباه، اشتباه در اشتباه.
روش پیشنهادی مطالعه در ماه رمضان
حالا به این جمع بندی می رسیم که مطالعه در ماه مبارک رمضان می تواند از بعد از خوردن سحری و خواندن نماز صبح “حدودا ساعت ۵ صبح” شروع شود و تا ۱۲ ظهر ادامه پیدا کند. همینطور که قبلا اشاره کردیم این ۷ ساعت از ساعات طلایی مطالعه است که باید در آن به دروس اختصاصی پرداخت.
از ساعت ۱۲ تا ۱۷ هم استراحت را داریم تا هم مقداری انرژی ذخیره و هم خواب کم شب ها جبران شود. از ساعت ۱۷تا ۲۰ یعنی زمان پایان روزه داری، زمان مناسبی برای مطالعه دروس سبک تر مانند دروس عمومی است. بهترین موقع خواب شب هم ساعت ۲۲:۳۰ تا ۳:۳۰ صبح می باشد. البته اجرای این نحوه مطالعه در ماه رمضان که بدان اشاره کردیم در زورهای اول ممکن است مشکل باشد اما مطمئنا به آن عادت خواهید کرد.
پس با یک برنامه ریزی خوب می شود مطالعه خوبی در ماه مبارک رمضان داشت و حتی با استفاده از ساعات طلایی مطالعه، بیشترین استفاده را از مطالعه در ماه رمضان نمود.
توصیه های غذایی در ماه رمضان برای کنکوری ها
و اما برای کمک به مطالعه در ماه رمضان یکسری توصیه های غذایی وجود دار که می تواند روزه را بر ما آسان تر و از کاهش بازده مطالعاتی در ساعات نزدیک به افطار جلوگیری کند:
حتما سحری را کامل میل کنید. برای خوردن سحری حتما وقت کافی اختصاص دهید و با آرامش و دور از استرس غذای خود را میل نمایید.
یکی از موارد اشتباه غذایی در این وعده تسریع در غذا خوردن است که اثر آن بعد از چند روز روزه گرفتن در سیستم گوارش آشکار خواهد شد, عوارضی مثل سنگینی معده، عدم مراحل هضم طبیعی غذا در طول روز.
بهتر است در وعده ی سحر به جای استفاده از قندهای ساده نظیر حلوا، قند و شکر، شیرینی، مربا و عسل از قند های مرکب نظیر نان، برنج و ماکارانی استفاده شود؛
غذای افطار را به آرامی اما در یک وعده میل کنید و از خوردن تنقلات فراوان در فاصله افطار تا سحر بپرهیزید. این کار باعث می شود معده ی شما برای صرف سحری به طور کامل خالی و آماده باشد.
کلسیم و فسفر در بسیاری از واکنش های سیستم مغزی و آزاد کردن انرژی در بدن نقش دارند، لذا از آنجا که در ماه مبارک رمضان، تعداد وعده های غذایی کمتر می شود، متأسفانه برخی از کنکوری ها نسبت به مصرف شیر و ماست، غافل می شوند.
مصرف شیر ولرم، چه در وعده ی سحر و چه افطار، بسیار مؤثر می باشد.
وجود لبنیات در رژیم غذایی به دلیل داشتن کلسیم فراوان برای سلول های عصبی بسیار مفید بوده و موجب آرامش اعصاب در افراد کنکوری خواهد شد, داوطلبانی که می خواهند خواب راحتی داشته باشند، باید هنگام خواب یک لیوان شیر بنوشند.
مصرف مواد غذایی حاوی ویتامین های گروه B و ویتامین E نظیر آجیل و گردو در اکسیژن رسانی به مغز و خنثی سازی رادیکال های آزاد مهاجم به مغز و اعصاب و در تمرکز و حافظه مؤثر بوده بنابراین در وعده ی شام بعد از افطار افراد کنکوری توصیه می شود.
گردآوری توسط: تحقیقستان