علل آب رفتن لباس
علل آب رفتن لباس
علل آب رفتن لباس
مثلاً یک شلوار می خریم و بعد از شستشو متوجه می شویم که دیگر اندازه ما نیست اما چرا این اتفاق می افتد؟ چگونه این فرآیند رخ می دهد.
انواع فیبر لباس
هر لباسی فیبر و بافت مخصوص به خودش را دارد. از فیبر مصنوعی تا فیبر ارگانیک در لباس ها موجود است. فیبرهای مصنوعی از یک جنبه بسیار مهم با فیبرهای ارگانیک متفاوت هستند.
فیبر های مصنوعی:
فیبر های مصنوعی از پلیمرهای ساخته دست انسان مانند پلی استر، ریون و غیره هستند که بر اثر زنجیره های شیمیایی ایجاد شده اند و آب نمی روند زیرا ماشین لباسشویی نمی تواند ساختار مولکولی آن ها را تغییر دهد.
فیبر های ارگانیک:
فیبر های ارگانیک و یا اصلی به صورت طبیعی از قبل وجود داشته اند و در فرآیند تولید در کارخانه به شکل یک لباس در آمده اند. قبل از این که از این لباس ها استفاده کنید، باید آن ها را بِکِشید. این کشش ممکن است تنش هایی را در سطح مولکولی لباس ایجاد کند.
علت آب رفتن لباس های مختلف
زمانی که فیبر های طبیعی و یا مصنوعی را داخل ماشین لباسشویی قرار می دهیم فرایند های شیمیایی مختلفی روی آن انجام می شود. همچنین گرمای زیاد همراه با حرکت مکانیکی و انرژی شیمیایی داخل آن صورت می گیرد. پس اصلا جای تعجب نیست که لباس ها به این فرآیند واکنش نشان دهند که به آن فرآیند آب رفتن گفته می شود.
مقدار آب رفتن در فیبرهای طبیعی در مقایسه با فیبرهای دیگر متفاوت است. محققان به این نتیجه رسیده اند که ساختار پارچه نقش بسیار مهمی در آب رفتن لباس دارد، مثلاً پارچه کتان بافت سفت تر و متراکم تری دارد.
به همین دلیل فضایی برای آب رفتن آن وجود ندارد اما در بافت کتان پنبه، این فضا به اندازه کافی وجود دارد و در نتیجه امکان آب رفتن آن ها نیز بالاتر و بیشتر است . پارچه های پشمی هم بافت نسبتاً شل دارند و در نتیجه احتمال آب رفتن آن ها نسبت به پارچه های نخی بالاتر است.
رطوبت موجود در پارچه ها نقش بسیار مهمی در آب رفتن آن دارد. پارچه های کتان یا نخی رطوبت 5 درصد دارند. در حالی که پشم رطوبت 17% دارد و در نتیجه هنگامی که در حال خشک شدن باشند ، رطوبت خود را بیشتر از دست می دهند و آب می روند.