سیاست ورزی خردمندانه
فرقی ندارد که چه حکومتی در ایران روی کار باشد آن خرد و آن تجربه چندهزارساله در ایران هست و همین باعث می شود ایران همواره یک بازیگر مهم در منطقه و جهان باشد
چند سال پیش در حاشیه جلسه ای، با یک دیپلمات ارشد ترکیه گپ می زدم. می گفت زمانی که می خواستیم کار در وزارت خارجه ترکیه را آغاز کنیم، باید در دوره ای آموزشی در آکادمی دیپلماسی این وزارتخانه شرکت می کردیم. در این دوره، استاد ما می گفت (نقل به مضمون) که ایرانیان سابقه چند هزار سال زمامداری و دولت دارند و تازه به دوران رسیده نیستند.
فرقی ندارد که چه حکومتی در ایران روی کار باشد؛ آن خرد و آن تجربه چندهزارساله در ایران هست و همین باعث می شود ایران همواره یک بازیگر مهم در منطقه و جهان باشد.
چند سال بعد از این گفت وگو، در شهر وین اتریش، پایتخت دیرینه امپراتوری رم-ژرمانی و امپراتوری اتریش-مجار، شهر سیاست مداران بزرگی مانند مترنیخ (معمار اروپای پس از ناپلئون)، گذرم به «آکادمی دیپلماتیک وین» افتاد که تأسیس آن به سه قرن پیش بازمی گردد و از قدیمی ترین و معتبرترین مراکز آموزش دیپلماسی در جهان است.
نخستین چیزی که در ارتباط با این آکادمی توجه مرا جلب کرد، نشان (یا لوگوی رسمی) این آکادمی است. روی این نشان، علاوه بر نام آکادمی که به زبان آلمانی است، به خط و به زبان فارسی نوشته شده: «از برای حق، از برای پادشاه». فارغ از محتوای این پیام (که اشاره به حاکمیت دوگانه آسمانی و زمینی دارد)، نفس درج این عبارت به زبان و خط فارسی روی لوگوی رسمی این آکادمی قدیمی و معتبر معلوم می کند که سابقه و قدمت سیاست ورزی و زمامداری ایرانی چه تأثیر درخورملاحظه ای بر سیاست و دیپلماسی در جهان داشته است.
همین قبیل تأثیرها است که باعث می شود شخصیتی مانند مونتسکیو نظریه پرداز «تفکیک و استقلال قوا» نام کتاب معروف خود را «نامه های ایرانی» بگذارد. منظور از آوردن این مثال ها، این است که ایران، به عنوان یک قلمرو جغرافیایی مزایایی دارد؛ مثل دسترسی خوب و راحت به آب های آزاد، موقعیت استراتژیک، برخورداربودن از نفت، گاز، برخی معادن، کوهستان و… . معایبی هم دارد؛ مثل کمبود آب، وسعت خاک بیابانی غیرقابل کشت و مانند آن. سایر کشورها هم از این گونه مزایا و معایب دارند. اما ایران فقط این نیست. ایران را باید به عنوان یک موجودیت تاریخی، به عنوان یک ملت و به عنوان یک فرهنگ هم دید. از این زاویه، ایران چیزی نیست جز همه ما. ما ایران هستیم؛ همگی ما، با هر دین و مذهب و نژاد و سلیقه سیاسی.
نیاکان و مردگان ما هم در این «ما» حضور دارند. حتی آن ایرانیانی که محل زندگی شان در گذشته در خاک جغرافیایی ایران بوده و امروز نام کشور دیگری را بر خود دارند هم در شکل گیری این «ما» نقش داشته و دارند و چه نیکوست هنگامی که این میراث را تحویل آیندگان می دهیم، هرکدام به سهم خود بر افزایش و غنی ترشدن سهم دانش و خرد و تدبیر در «ایران» کوشیده باشیم. این «ما»، این «ایران»، همچنان که آن استاد دیپلماسی در ترکیه به دیپلمات های جوان این کشور گفته بود، همانند یک انسان خردمند و سرد و گرم چشیده است که دوران های طولانی خوشی و ناخوشی، قدرت و ضعف، کاستی و فزونی را دیده و تاب آورده است.
حاصل این همه آمدن و رفتن دولت ها و سلسله ها، حاصل گفتار و کردار حکیمان و سیاست مداران با هر تفکر و مشربی، از سعدی و فردوسی و خواجه نصیرالدین طوسی و نظام الملک تا قوام السطنه و مصدق و مدرس، در تجربه ملی و عقل جمعی ایران امروز ما انباشته شده است. رفتار و منش و سیاست ورزی ایرانی باید بازتابی از این تجربه و خرد باشد. جهان شاید از نفت و گاز و منابع معدنی ایران بی نیاز شود، اما منطقه و جهان هرگز از خرد، سیاست و تجربه دیرینه ایران کهن بی نیاز نخواهد بود. ایران در منطقه و جهان همواره باید به سیاست و عقل و تدبیر شناخته شود.
گردآوری توسط: تحقیقستان